Op deze pagina vind je alle oefeningen in pdf's

EEN LANDSCHAP VAN HERINNERINGEN

Gratis Internetproject jaarcursus levensverhalen schrijven: 52 oefeningen om puzzelstukjes uit het eigen levensverhaal te vinden

Zelfs wanneer men aan het verleden denkt, / gaat men vooruit, en dus zou ik zeggen dat / verleden dat herleeft, altijd toekomst is. Heer Bommel in: Marten Toonder, De Klokker, 1953

Over de oefeningen Zo’n 30 jaar werk ik inmiddels met mensen en hun levensverhalen. Ik heb veel cursussen en trainingen gegeven rond schrijven van en werken met levensverhalen vanuit meerdere disciplines. Ik werkte in creatieve centra, buurtcentra, vormingswerkinternaten, scholen, hulpverleningsinstellingen, zorginstellingen en kerken, zag oneindig veel ouderen in mijn groepen, van 50 tot 100 jaar oud, van fit en gezond tot depressief en ziek, ik ondersteunde en trainde vele hulpverleners, ouderenwerkers, pastores, schrijfdocenten, activiteitenbegeleiders en verzorgenden. In al die jaren heb ik veel methodiek ontwikkeld, en ook geschreven over mijn werk. Want hoe schrijf je je eigen levensverhaal? Hoe begin je en hoe ga je verder? In al die jaren lesgeven heb ik heel wat oefeningen ontwikkeld, schrijfthema’s verkend en ingangen gezocht naar het eigen levensverhaal. Er is een heel eigen methode uit voortgekomen, die ik met veel plezier jaar in jaar uit heb overgedragen aan mensen die met levensverhalen werken. De mogelijkheden zijn oneindig. Hier vind je voor elke week van het jaar een uitgebreide schrijf (of vertel)oefening rond het eigen levensverhaal. In verschillende stappen leidt elke oefening naar het vertellen van of het vastleggen van een mozaïekstukje uit het eigen levensverhaal.

Voor wie? De geïnteresseerde schrijfliefhebber kan eenvoudigweg aan de slag: elke week een oefening, elke week zelf schrijven aan het eigen verhaal. Kies een moment voor jezelf, ga zitten en volg de aanwijzingen. Schrijf! Je kunt een kleine schrijfgroep organiseren: dan kun je elke week een oefening maken én elke week de uitkomsten van die oefening met een paar andere mensen bespreken. Je leert van elkaar en je hebt een stok achter de deur om bezig te blijven. Schrijfdocenten en taaldocenten kunnen gebruik maken van de oefeningen: kant en klaar voor gebruik, je hoeft ze alleen nog maar aan te passen aan je eigen smaak en ideeën, er wat eigen tekstvoorbeelden bij te voegen en klaar ben je. Activiteitenbegeleiders kunnen zich door de oefeningen laten inspireren tot het werken met ouderen en hun eigen verhalen. Mogelijkheden genoeg: samen met de boeken ’Luisteren in je leunstoel. Voorlezen aan ouderen’ en ’In mijn koffer op zolder. Verhalen van ouderen voor ouderen’ vormen de oefeningen een schat aan werkmateriaal. Beroepskrachten oudereneducatie, pastores en geestelijk begeleiders, vrijwilligers binnen ouderenzorg en palliatieve zorg, werkenden binnen de geestelijke gezondheidszorg, consulenten ouderenwerk en begeleiders van mantelzorgers en vrijwilligers: misschien bieden de oefeningen nieuwe invalshoeken en ideeën. Mantelzorgers kunnen de oefeningen gebruiken om met hun geliefden of familieleden het eigen verhaal te vinden. Je hoeft het niet eens op te schrijven om veel plezier te hebben met het vertellen van stukjes eigen levensverhaal. En het is ook erg leuk om het een en ander te verzamelen in een levensboek.

Contact Graag hoor ik terug of en wie de oefeningen gebruikt en wat het oplevert. Graag ontvang ik ook aanvullingen en tips ten aanzien van de oefeningen. Het lijkt me geweldig als het levensverhalenwerk als een sneeuwbal door ons land kan rollen.

Oefeningen