De lucht zit nog vol dagen. Over het leven van alleenstaande oudere vrouwen

Veel jongeren zeggen: Je geeft me de moed om oud te worden. Als je zó oud kunt worden, ben ik er niet meer bang voor. En oudere mensen komen en verzekeren me dat ik hen moed geef: moed om zich op te maken, moed om niet altijd die belachelijke krokodillentasjes te dragen, moed om niet meer die afschuwelijke jurken te dragen, moed om eens wat anders te doen. Dat maakt me gelukkig. Ik krijg natuurlijk ook heel andere reacties. 's Morgens om zeven uur ging een keer de telefoon en een raspende oude-vrouwenstem vroeg: Waar blijft de waardigheid van de ouderdom? Die woont niet bij mij, heb ik geantwoord. Lotti Huber, 78 jaar, in: Jede Zeit ist meine Zeit. Gespräche. Edition diá, Berlin, 1991.

In Nederland leven meer dan een miljoen alleenstaande vrouwen, ouder dan 50 jaar. Iedereen kent in de eigen omgeving weduwen, vrouwen die op latere leeftijd scheidden en vrouwen die hun hele leven ongehuwd bleven. In dit boek zijn zij aan het woord. In interviews vertellen ze hun verhaal. Over het leven dat ze als alleenstaande vrouw leiden - een leven dat ze zonder voorbeelden en vaak onvoorbereid moeten vormgeven.

Parallel aan de interviews wordt de situatie van alleenstaande ouderen vrouwen uitgebreid beschreven. Wat is kenmerkend voor de situatie van weduwen en gescheiden vrouwen? Hoe wordt het leven ingericht na het wegvallen van een partner? Hoe hebben ongehuwde vrouwen vormgegeven aan hun leven? Wat is bekend over de arbeidssituatie, onderwijs, inkomen, wonen, gezondheid en activiteiten van alleenstaande oudere vrouwen? De heel verschillende manieren waarop vrouwen hun leven als alleenstaande vorm en inhoud geven, krijgt aandacht en enkele van de vele mogelijkheden om wat toe te voegen aan het eigen bestaan worden genoemd. Ouder worden heeft vele gezichten. Een boek voor oudere vrouwen en mensen die met hen te maken hebben.

José Franssen

Uitgeverij RIAGG Eindhoven en de Kempen/Jan van Arkel, Eindhoven/Utrecht, 1992

ISBN 987 90 6224 177 8

Uitverkocht, niet meer leverbaar (nog enkele exemplaren bij de auteur)