Masterclass Mijn Dagboek is een tuin

MIJN DAGBOEK IS EEN TUIN - Masterclass dagboekschrijven

Schrijven, schrijven, schrijven. Elke dag gebeurt er wel weer wat… Aafke Steenhuis in: Wie ben je? - Dagboeken en zelfportretten. Philip Elchers, Groningen, 2017

Het dagboek is heel bijzonder in het autobiografische landschap. Want wat is een dagboek? Is het een spiegel, omdat je schrijvend in gesprek bent met jezelf? Is het een verlengstuk van je geheugen, omdat je er gebeurtenissen en ervaringen uit je leven in bewaart? Papieren troost? Is het een uitlaatklep, kunstkabinet of plakboek? En natuurlijk is het ook een schrijverswerkplaats!

In deze masterclass dagboekschrijvenkrijg je inzicht in beweegredenen en motieven van dagboekschrijvers: waarom schrijven ze? / doe je inspiratie op voor nieuwe manieren van dagboekschrijven / zijn de dagboeken van anderen inspiratiebron (kunstenaarsdagboeken, schrijversdagboeken) / en zal het gaan over je dagboek als materiaal voor ‘literair’ schrijven.Als je mensen wilt helpen het eigen dagboekschrijven te verkennen - als je inspiratie wilt voor nieuwe oefeningen - als je met collega’s van gedachten wilt wisselen over het genre – als je meer wilt weten over dagboekschrijven: doe mee. We zullen veel schrijven; teksten en ervaringen delen we met elkaar.

José Franssen begeleidt en traint al tientallen jaren mensen die hun levensverhalen of die van anderen willen opschrijven of vertellen. Ze gaf vele (schrijf)cursussen, workshops en trainingen. Over haar werk en over het methodisch werken met levensverhalen publiceerde zij vele artikelen en boeken, waaronder Van vroeger; Levensverhalen schrijven met ouderen, Luisteren in je leunstoel; Voorlezen aan ouderen, In mijn koffer op zolder; Levensverhalen van ouderen voor ouderen. Vorig jaar verscheen Hou me maar vast; Mijn moeder, Alzheimer en ik, een eigen levensverhaal. Velen kennen haar internetproject Een landschap van herinneringen, waarin ze oefeningen en methodische kennis verspreidt. Zie www.josefranssen.nlJosé schrijft zelf al meer dan 50 jaar dagboek.

Mijn dagboek is een tuin met paaltjes eromheen. … / Het dagboek is een spiegel, een gesprekspartner, een boekhouding, een werkboek, het aanvoelen van dingen die komen, een verdubbeling, een therapie. / Aafke Steenhuis in: Wie ben je? - Dagboeken en zelfportretten. Philip Elchers, Groningen, 2017

Zie www.dactylus.info/masterclass-mijn-dagboek-is-een-tuin-jose-franssen-vrijdag-1-november-2019