Inspiratiemiddag Herinneringsboeken Almere

HERINNERINGSBOEKEN: ‘misschien de belangrijkste documenten van deze tijd’ (Henning Mankell)

Hoe help je mensen hun herinneringen te vinden? Welke werkvormen kunnen je helpen bij het optekenen van verhalen voor levensboeken? - Workshop over herinneringsboeken met José Franssen - Zaterdag 24 november 2018

Deze herinneringsboeken, deze boekwerkjes met ingeplakte foto’s en teksten geschreven door mensen die nauwelijks in staat waren het alfabet te hanteren, konden op vele manieren de belangrijkste documenten van onze tijd blijken te zijn. Wanneer alle onderzoeken, protocollen, financiële afrekeningen, dichtbundels, toneelstukken, computerprogramma’s, wiskundige formules voor het lanceren van ruimterobots, al die dingen die onze levens en onze geschiedenis vormen, zijn vergeten, zullen deze boekjes, deze herinneringen(… …), misschien de belangrijkste documenten van onze tijd zijn.Henning Mankell in: Ik sterf, de herinnering leeft

José Franssen werkt al tientallen jaren met mensen en hun levensverhalen. Ze maakte vele levensboeken met ouderen, mensen met dementie of een andere verstandelijke beperking, ze maakte een levensboek met haar moeder. Tijdens deze inspiratiemiddag vertelt ze ons over haar eigen ervaringen met het maken van levensboeken en wat ze daarvan leerde. Voor elke persoon een ander boek met altijd weer een volkomen nieuw verhaal.

Hoe help je mensen hun herinneringen te vinden? Wat kun je doen als het gesprek stilvalt? Welke middelen kun je gebruiken om nieuwe verhalen te vinden, verhalen die net wat verder gaan dan het verhaal dat al gekend is? Hoe orden je in de veelheid van gegevens die je verzamelt? Hoe zorg je dat de verteller blij wordt en blijft met het eigen levensverhaal (en niet met een grote last blijft zitten)?

Korte oefeningen brengen ons op nieuwe sporen en er is ook gelegenheid tot het stellen van eigen vragen.

Wanneer: Zaterdag 24 november 2018, 12.00 uur – 16.00 uur. We beginnen met een lunch om 12.00 uur en om 13.00 uur start het programma.

Waar: Humanitas afdeling Almere/Zeewolde, Busplein 26, 1315 KV Almere

Voor wie: vrijwilligers van het levensboekenproject van Humanitas Almere en belangstellenden die mee willen gaan doen

Begeleiding van de workshop: José Franssen, www.josefranssen.nl

Inschrijven en informatie: Marjan van Doorn, tel: 06-30198939 / 036-5397040 / email: m.vandoorn@humanitas.nl

Naar het verleden kijken heeft zo ook een zin voor het heden en de toekomst. Het eigen verhaal helpt de toekomst vorm te geven en de vreugde en zin van de laatste levensfase te ontdekken en ervaren.José Franssen in: Van vroeger. Levensverhalen schrijven met ouderen.