Mijn dagboek is een tuin

Lezing over dagboekschrijven

Schrijven, schrijven, schrijven. Elke dag gebeurt er wel weer wat… Aafke Steenhuis in: Wie ben je? - Dagboeken en zelfportretten. Philip Elchers, Groningen, 2017

Het dagboek is heel bijzonder in het autobiografische landschap. Want wat is een dagboek? Is het een spiegel, omdat je schrijvend in gesprek bent met jezelf? Is het een verlengstuk van je geheugen, omdat je er gebeurtenissen en ervaringen uit je leven in bewaart? Papieren troost? Is het een uitlaatklep, kunstkabinet of plakboek? Of is het een schrijverswerkplaats?José Franssen schrijft al meer dan 50 jaar dagboek en geeft inmiddels tientallen jaren les over autobiografisch schrijven. In deze lezing vertelt ze over haar ervaringen en over motieven, functies en vormen van dagboekschrijven. Met citaten uit dagboeken van schrijvers en kunstenaars.

LETTERS BIJ DE LUNCH Lunchpauzeprogramma van de Vereniging Literaire Activiteiten Maastricht (VLAM) en Centre Céramique: 7 februari 2019, 12.30-13.30 uur in Centre Ceramique Maastricht. Gratis. Voor wie zelf wil schrijven en meer wil ontdekken is er aansluitend een cursus dagboekschrijven bij de Zusters onder de Bogen in Maastricht.

Cursus dagboekschrijven

Mijn dagboek is een tuin met paaltjes eromheen. … Het dagboek is een spiegel, een gesprekspartner, een boekhouding, een werkboek, het aanvoelen van dingen die komen, een verdubbeling, een therapie. Aafke Steenhuis in: Wie ben je? - Dagboeken en zelfportretten. Philip Elchers, Groningen, 2017

Schrijf je dagboek en wil je er meer mee dan je nu doet? Wil je beginnen met een dagboek? In de driedaagse cursus dagboekschrijven: ga je op zoek naar je eigen beweegredenen en motieven: wat betekent je dagboek voor jou en waarom schrijf je? - doe je inspiratie op voor nieuwe manieren van dagboekschrijven - zijn de dagboeken van anderen onze inspiratiebron (kunstenaarsdagboeken, schrijversdagboeken) - zullen we eigen dagboekfragmenten uitwerken en bewerken: je dagboek als materiaal voor ‘literair’ schrijven. Als je je eigen dagboekschrijven wilt verkennen - als je inspiratie wilt voor je schrijven - als je met anderen van gedachten wilt wisselen over je teksten en ervaringen – als je meer wilt weten over autobiografisch schrijven: doe mee. In de cursus zullen we veel schrijven: oefeningen wijzen je de weg. Teksten en ervaringen delen we met elkaar. Je hoeft geen schrijfervaring te hebben.Je krijgt ook informatie over het dagboek als specifieke vorm van autobiografisch schrijven, functies van dagboeken en verschillende vormen van dagboekschrijven. Intensieve schrijfdagen op een prachtige locatie, in het Bezinningscentrum van het enorme klooster van de Zusters Onder de Bogen in het hart van Maastricht. De Zusters hebben een grote kapel in een schitterende tuin, tegen de oude stadsmuren van de binnenstad. Een oase.

PRAKTISCHE INFORMATIE:

Begeleiding: José Franssen, andragoge en gespecialiseerd in het werken met mensen en hun levensverhaal, www.josefranssen.nl

Waar: in het Bezinningscentrum van de Zusters Onder de Bogen in hartje Maastricht, Sint Servaasklooster 14, 6211 TE Maastricht, zie http://bijonsonderdebogen.nl/

Wanneer: 7, 8 en 9 februari 2019. Je bent welkom op donderdag 7 februari 2019 vanaf 18.00 uur. We beginnen de cursus 7 februari om 19.00 uur en we eindigen zaterdag 9 februari 2019 rond 17.00 uur.

Kosten: € 315,- Hiervoor krijg je zes schrijfworkshops (ook in de avonduren), middagmaaltijden, avondbrood, overnachtingen met ontbijt, koffie en thee.

Verder: De deuren van het klooster zijn van 8.00 uur tot 19.00 uur geopend. In het klooster is een recreatieruimte (alleen daar is wifi) waar je iets kunt drinken.Parkerenvan je auto is een probleem in de binnenstad van Maastricht. Je kunt parkeren op de parkeerplaats aan de Cabergerweg (€ 9,- per etmaal, 10 minuten lopen via de Capucijnenstraat naar het klooster). Gratis parkeren kan bij treinstation Maastricht-Noord, waar elk kwartier een bus gaat naar het centrum van Maastricht, de Boschstraat (€ 2,- klein stukje lopen).

Inschrijvenvia info@josefranssen.nlMeer informatie: José Franssen: 043-3214672 of info@josefranssen.nl