Van vroeger. Levensverhalen schrijven met ouderen

Hoe doe je dat nu, je eigen levensverhaal opschrijven? Hoe pak je dat aan? Van vroeger geeft een werkwijze voor het vastleggen van het levensverhaal op papier. Het is een praktische methode voor ouderen die hun eigen verhaal niet verloren willen laten gaan en voor hen die op zoek zijn naar een antwoord op de vraag: 'Wie ben ik?' - de kernvraag in elke autobiografie. Maar ook voor mensen die ouderen willen helpen bij het schrijven van hun levensverhaal: docenten, hulpverleners en begeleiders die met ouderen werken.

De herinnering is het uitgangspunt in de zoektocht naar het levensverhaal. het geheugen als voorraadkamer en de taal als voertuig. Schrijfoefeningen structureren de verkenningstocht naar het autobiografische, fragmenten uit het eigen verhaal worden verwoord. Puzzelstukjes, die later in elkaar gelegd kunnen worden tot een mozaïek. Dit boek biedt achtergrondinformatie en concrete aanwijzingen voor autobiografisch schrijven. Oefeningen en teksten, geschreven door deelnemers aan cursussen levensverhalen schrijven, illustreren en verduidelijken de aanpak.

(De theorie en achtergrondinformatie in dit boek vind je nu terug in mijn Snipperberichten. De schrijfoefeningen zijn in een uitgebreidere vorm opgenomen in de Oefeningen. Snipperberichten en Oefeningen vind je elders op mijn site.)

José Franssen

Cahiers Ouderdom en Levensloop, nummer 35

Uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, Houten, 1995

ISBN 987 90 313 1705 5

Uitverkocht, niet meer leverbaar